π™π™žπ™© π™π™šπ™© π™–π™§π™˜π™π™žπ™šπ™› | Één van de oude veldovens van Steenfabriek Altena in Hattem, ca 1920.Β Β Hier worden de gedroogde stenen met de hand opgestapeld om daarna afgestookt te worden.

De veldoven brandde één tot enkele dagen, waarna het geheel een aantal dagen moest afkoelen. De brander moest de oven goed in de gaten houden om de temperatuur hoog te houden (en sliep dus zeer weinig die dagen en nachten). “Het bakproces neemt een aantal weken in beslag. Bij een oveninhoud van ongeveer 50.000 stenen mag men rekenen op 3 Γ  4 weken voor het stapelen, stoken (branden), afkoelen en leeghalen van de oven. Op die manier konden rond 1400 4 tot 6 ovenladingen per seizoen gebakken worden. Dat komt dus neer op zo’n 300.000 stenen per jaar.” [Bron: https://www.joostdevree.nl/shtmls/veldoven.shtml]